kwasami tłuszczowymi

Encyklopedia PWN

na ogół ciekłe tłuszcze, otrzymywane z nasion, owoców, kiełków i in. surowców pochodzących z roślin oleistych;
lipidy złożone z glicerolu lub sfingozyny oraz kwasów tłuszczowych, kwasu fosforowego i grupy funkcyjnej nadającej im charakterystyczne właściwości;
glikolipidy
[gr.],
złożone związki chemiczne, zbudowane z reszt sacharydowych połączonych kowalencyjnie z lipidami (glikokoniugaty) ;
tran
[niem.],
ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby i tkanki tłuszczowej niektórych ryb i mor. ssaków; uzyskiwany przez wyciskanie, wytapianie gorącą wodą albo parą wodną lub ekstrakcję org. rozpuszczalnikami;
biochemia
[gr. bíos ‘życie’, chēmeía ‘magia’],
chemia biologiczna, chemia fizjologiczna,
dyscyplina naukowa zajmująca się budową oraz funkcjami związków dostarczanych z pożywieniem i wytwarzanych w organizmie, przemianami tych związków w ustroju (z uwzględnieniem efektów energetycznych przemian) i wpływem różnych czynników (zewnętrznych i wewnętrznych) na te przemiany oraz ewolucją i odtwarzaniem żywej materii — bada więc molekularne podstawy życia.
Krebsa cykl, cykl kwasu cytrynowego, cykl kwasów trikarboksylowych, duży cykl Krebsa,
kołowy, wieloetapowy ciąg reakcji enzymatycznych, katalizowanych głównie przez oksydoreduktazy, przebiegający w mitochondriach u organizmów eukariotycznych i w cytoplazmie u organizmów prokariotycznych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia